Lucia


Áldás és átok


Lassan araszol a nap az égen, a szikla mögött már vöröslenek a fények.
Az emberek ruháját tépázza a szél, néhányan fázósan összehúzódnak, mégsem mozdul senki. Egy suhanc hozta a hírt, s a munkát félbehagyva indultak, hogy saját szemükkel lássák, mi történik.
A távolból hang hallatszik, hogy mit, mond nem értik. Nevetés borzolja végig bõrüket, a gyerekek anyjukhoz bújnak, onnan szemlélik a vékony alakot a szikla tetején.
Sose értették igazán, mit keres közöttük, hogy honnan jött, megtartotta magának. Sokszor látták, ahogy éjszaka a fûben feküdt és nézte a csillagokat. Benn a városban illedelmesen viselkedett, szóba elegyedett az emberekkel, de egy idõ után szeme befelhõsült, s látszólag figyelemmel hallgatott, tudták, már megint messze jár. Színfolt a szürkeségben, szokatlan megszokottság, s bár nem sokat foglalkoztak vele, tudták, hogy közéjük tartozik, mint egy szárnyát szegett madár a házi szárnyasok között.
És most itt áll, egyenesen, kezeit az ég felé emelve. Fehér ruháján átvilágít a napfény, glóriát rajzol alakja köré, mezítelenségét a ruha alatt jól mutatja a szél hullámzása, ahogy öleli, majd lassan távolodik tõle. Nyugodtan áll a mélység mellett, tekintete a levegõbe réved csengõ hangja most jól érthetõen borul az alant állókra:
- Itt élek köztetek, s a magasba vágyom, nem találom helyem ezen a világon, rájöttem, a földön nincsen több napom, elfordult a föld is, mennem kell, hát hagyom.
A tenger hûvöse majd elringatja tagom. Külön-külön. Eszem súg a szívemnek, lebuknak, s a tüdõm ad levegõt nektek. Szájon át adja pulzusát, felvonja mindkét vitorlát, s füleim érrel feszítve, láncolva hallgatják a szirének dalát. Orrom köldökömbe bújva fázik, s visszavágyik. Ujjam tiltást jelez, karom kézfejemen nyugszik, könyököl. Egybe lesz még a másik ököl.
Bal lábbal Afrika földjére lépek, szemüregembe hó tapad, vállamon hátizsákkal megmászom a Tadzsmahalt. Lelkem a felhõket járja, hajamon égetõ láva forró füstje száll, belem a homokot túrja.
Remélhetem csak, hogy egyszer majd egy lehetek újra.
Engedjetek el erre az utolsó útra.
A szél egy pillanatig megtartotta, majd lassan engedte egyre lejjebb, s az alak távolodott, és eltûnt a semmibe, az iszonytató mélységbe…
Értetlenül bámultak maguk elé, majd lassan oszlani kezdett a tömeg, csoportokba verõdve, halkan suttogva ballagtak hazafelé.
S Õ ámulattal telve szívta magába a felé zúduló levegõt, s nézte ezt a fordított világot, miközben lassan araszolt a kötél bokájától lábujjai felé…


Kezdőlap