Gyerekmese felnőtteknek

 

Hazamenve lépek párat a megálló felé és érzem tarkómban pillantását, annak, kinek filmjét láttam. Tudom ki ő, furcsa ruhájában. Kék-piros, hálólepte gúnyájában. Itt jön mögöttem a házak tetején szökellve, figyelve lépteim. Tudom, hogy itt van, de nem nézek hátra. Eltűnök elmém egyik sötét zugában. Rokon lelkek mennek így a moziból kijövet az utcán s házon. Mind a ketten egyedül járunk, tesszük dolgunk. Ő fejében Ben bácsi és May néni jár, én nagymamámra gondolok egy pillanatra.
Majd hirtelen éles villámként jelez pókösztöne, hogy vigyázzak, de már én is látom, s a lámpánál megállok. Fiatalságom hőse, egy más világ szülötte. Mára már csak árnya önmagának. Elfeledték, jöttek mások, érdekesebb, nagyobb sztárok.
Felszállok a villamosra, és az ajtó mellé állok. Hallom a tompa puffanását, ki most ugrott rá a villamosra. Lassan döcögünk tovább a Nagykörúton. Bennem ott lapul a gyermek, a nagy rajongó, kinek példaképe ő volt. A magányos ifjú, aki nem megy el a gondok mellett. A félénk, szerény és szerelmes. Felidézem első szerelmem, és közben leszállok.
Hazaérek most már lassan. Felgyalogolok a lépcsőn és végigmegyek körfolyosón, mint ahogy mindig szoktam. Ő még ott van, pont alattam, a mennyezeten állva. Nyitom az ajtóm, és már bemennék, de megállok. Hátra nézek, majd odalépek a korláthoz, majd lekiáltok:
-Hé Pókember! Szép volt minden, de most már menj, hogy többé ne hiányozz!


Kezdőlap