Hannibál a kapuk előtt

 

2001. szeptember. 11-én történt valami, ami fenekestől felforgatta az amúgy is kusza világunkat. Történt valami, ami végképp megkérdőjelezte számomra, hogy az emberiség eljut-e valaha is egy békésebb jobb világ felé. Szerintem mindenki tudja, hogy mi történt, és nem is fogja elfelejteni egy darabig. Új lapot nyitottunk a történelemkönyvben. Egy újabb tragédiával teleírt lapot, amivel már egyébként is tele van ez az elrongyolódott könyv. Valaki úgy gondolta, hogy dicsőséges tett, ha ezreket ránt a halálba, miközben lerombolja a világ második legnagyobb épületét. Az épületnek egyetlen "bűne" volt, amennyiben lehet egy épületnek bűne, hogy egy olyan ország mérnökei álmodták meg és építették fel, amelyik ország egyesek szemében bizonyos okok miatt tüskének számít. Amikor elõször láttam a tudósításokat, nem hittem a szememnek. Nem hittem el, hogy egy ilyen épület ledőlhet. Isten bocsássa meg nekem, de abban a pillanatban nem tudtam arra a sok ezer embere gondolni, akik abban a pillanatban hagyták itt a földi létet, csak az épületre.
Egy épület, amit annak idején a tervezője azért tervezett, hogy megmutassa, hogy az emberiség képes egy ekkora épület megépítésére. Nem hiszem, hogy annak idején a tervező puszta büszkeségbõl, tervezte azt, azért, hogy kimutassa valakinek is a felsőbb rendűségét. Nem, biztos vagyok benne, hogy nem erről van szó. Csupán latba vettette minden tudását, azt a tudást, amit az emberiség évezredek alatt, generációk folyamán felhalmozott, és továbbadott, és megtervezte az épületet, hogy azt több tízezer ember használhassa minden nap. És amikor valaki rápillantott, akkor egy kis büszkeség tölthette el a lelkét, miközben arra gondolt, hogy igen, érdemes nagy dolgokban hinni, mert bármilyen merész is legyen az ember képzelete, az megvalósítható. Bár az Amerika Egyesült Államokban állt ez a torony, valójában mindegyikünk szívében áll egy ilyen torony, vagy legalábbis állnia kellene, hogy szárnyakat, és erőt adjon ahhoz, hogy nagyszerű dolgokat vigyünk véghez.
De most pár ember úgy döntött, hogy ledönti ezt a tornyot. Sikerült neki. Ezúton üzenem neki, hogy gratulálok a tettéhez. Sikerült elvenni valamit minden embertől itt a földön, valamit, amit nagyon nehéz megszerezni. A reményt, a reményt, hogy ez a kusza, egyre érthetetlenebb, őrült tempóban rohanó világ tart valahová. Ez egy kicsit olyan tett volt, mint amikor az óvodában valaki széttapossa a másik homokvárát, amit az hosszas türelemmel és gonddal épített. Büszke lehet rá.
Ahogy nézem a CNN műsorát, olyat láttam, amit még soha nem láttam a CNN mûsorán. Hírolvasókat, akik elsírták magukat. Elsírták magukat, azok, akik nap, mint nap találkoznak borzalmasabbnál borzalmasabb esetekkel, és akik már többször olvasták be több ember halálát rezzenéstelen arccal. Most, hogy találkoznak azokkal az emberekkel, akik reménytelenül próbálják megtenni szeretteiket, lehullik ez az álarc. Újra emberek lettek egy kicsit. Ezért is szeretnék gratulálni az elkövetőknek. Sikerült értelmetlenül elpusztítani több ezer vagy tán tízezer embert. Továbbiakban szeretnék üzenni annak az asszonynak, és annak a, képek alapján talán tízéves, gyereknek, akik üdvrivalgásban törtek ki a hír hallatán valahol a közel-keleten, azokban a képsorokban, amit szintén a CNN készített. Normális dolog az, hogy egy tízéves gyerek örül mások halálának?
Milyen kultúra az, amely nem becsüli más halottait? Mióta világ a világ, a halott az halott, legyen az ellenségünk, vagy barátunk. Tartozhat bármely vallási közösséghez, vagy államhoz, nemzethez, földrészhez. Ismeretlenül üzenném annak a gyereknek, aki egyébként mélységesen sajnálok, hogy, amennyiben nem nézett még le a lába elé, mindnyájan ugyanazon az égitesten élünk, a mit Földnek neveznek.
Öt ez nem érdekli, miért is érdekelné. Őnem fog felhõkarcolót tervezni, nem fogja keresni a hozzátartozóit keresni a romok alatt, amikor azt lerombolják. Őcsak gyűlöli azt, akit gyűlölnie kell. Akikről azt mondták, hogy őaz ellenség. Milyen szörnyűséges dolgokat is művelt ez az ország, és a lakói a világ ellen?
Most elõvehetnénk a történelemkönyvet, felsorolhatnánk, hogy mikor miben vett részt ez az ország, mindenre találhatnánk pro és kontra érveket, mindent megmagyarázhatnánk úgy, ahogy nekünk jól esik. Ítélkezhetünk felette. Egy biztos, én nem érzem bűnösnek sem az országot, sem azokat az embereket, akik meghaltak. Szerencsére egy olyan országban élek, ahol az embernek lehet szabad akarata, és véleménye mindenkirõl. Én egy dolgot éltem akkor, látva a képsorokat. Mélységesen mély bánatot. Még valahol emlékszem azokra a szavakra, amik az ezredfordulón hangoztak el, és egy békés, szebb jövőt ígértek, ahol a technikáé lesz a főszerep. Gondolatban már láttam az első mars telepeseket, amit leszállnak. Az első elektromos autókat, amint megtöltik a városokat, és, csúcsforgalom egyetlen kellemetlen következményeként, próbálom kikerülni a víztócsákat az úton.
Most azonban mást látok. Illetve nem látok semmit. Pontosabban felidéződik a történelemórákon tanult alapigazság.
Minden kultúrának, és civilizációnak lejár az ideje. Előbb megszületik, stabilizálódik, eléri a fénypontját, elgyengül, majd elpusztul. Illetve elpusztítják. Jön egy másik civilizáció. Egy barbár civilizáció, amely elpusztítja. A görögöket és az egyiptomiakat a rómaiak, a rómaiakat a germán törzsek. Folytathatnánk a sort. Lehet, hogy most rajtunk a sor. A barbár törzsek már megjelentek a határvidéken, és lesújtottak a civilizációnk egy ütőerére. Mi nem tehetünk mást, csak bízunk a légióinkban és a hadvezéreinkben. Egy dologban azért biztos lehet az a civilizáció, amelyik ránk tört. Egyszer az őhatárvidékén is megjelenik egy másik barbár törzs, és akkor õ sem kerülheti el a sorsát.


Kezdőlap