Mozi

 

Viktor nyugodtan ült a producer irodája előtt táskájával az ölében. Az ajtó mellett egy titkárnő gépelt valamit. Az irodából szófoszlányok szűrődtek ki, majd hirtelen csend lett. Az ajtó kinyílt, és egy férfi lépett ki rajta gondterhelt arccal.
Ahogy elhaladt Viktor mellett, egy szánakozó pillantást vetett rá, és egy kissé megingatta a fejét.
-Most fogadja önt az igazgató úr - szólalt meg kimérten a titkárnő.
Viktor lassan felállt és nyugodt léptekkel elindult az irodába.
-Á, üdvözlöm szerény irodámban. Foglaljon helyet. Kér esetleg egy kávét, vagy valamit? - kérdezte az igazgató.
-Nem, köszönöm, most reggeliztem.
-Helyes. Akkor talán térjünk a tárgyra - válaszolt pattogó hangon az igazgató, aki egy alacsony alkatú, jó húsban lévő ember volt. Termetéhez képest elég fürgén mozgott. Teljesen fel volt villanyozva. Mozdulatai gyorsak voltak, akár csak a beszéde. Az egész figura nevetségesen festett Viktor szemében.
-Rendben, térjünk.
-Elolvastam a forgatókönyvet. Nos a főszereplő, hogy is hívják? Hunyadi ...
-János. A törökverő.
-Ja, igen, János. A figura nem rossz. A középkor tetszik, maradhat. Egészében jó, csak egy kicsit lapos a történet.
-Lapos? Hogy érti, hogy lapos? Hunyadi János a műben hatalmas csatát vív a törökökkel 1444-ben Várnánál, ahol majdnem megveri az egész török haderőt, és kiűzi őket a Balkánról.
-De csak majdnem, kérem. Majdnem. Nagy különbség. Gondoljon bele, hogy mi lett volna, ha honfoglaló eleink csak majdnem érik el a Dunát, mert közben eltévednek. Vagy, mondjuk Kolumbusz mégiscsak keletre indult volna el. Ott alkudozna még ma is valamelyik indiai piacon.
-De ezek történelmi tények. Sajnos ezen nem változtathatunk. Ami történt, megtörtént. Ettől függetlenül mégiscsak nagy tett volt, hogy eljutott odáig.
-Ez igaz, de ez így akkor is lapos. Fel kéne pörgetni egy kicsit, hogy vonzóbb legyen a mai fiatalok számára. Lenne egy pár javaslatom.
Viktor kezdte kínosan érezni magát a szituációban. Egyáltalán nem szerette, ha valaki át akarta írni a művét.
-És mik lennének azok?
A producer szeme ekkor felvillant, még izgatottabb lett, mint eddig, és elégedett mosoly jelent meg az arcát.
-Na, kérem szépen. Először is bele kéne vinni az egészbe valami fantazi jellegű dolgot. Tudja, most ez nagyon nagy divat. Egy kis mágia, szörnyek, démonok, pár kobold. Tudja mire gondolok?
Viktor egy kissé meghökkent.
-Nem igazán értem, hogy mire gondol. Ez egy ifjúsági film, valós történelmi háttérrel. Nagyon sok időt fordítottam a bibliográfiai tanulmányokra, hogy teljesen hiteles, már-már dokumentum értékű legyen a film.
-Jó, jó, ez mind nagyon szép, de ettől lapos. Nézze, vegyük példának a Honfoglalás című filmet. Mire emlékszik a filmből. Én speciel semmire. Maximum arra, amikor Árpád vezér komoly, gondterhelt arccal néz a semmibe. Ilyen filmet akar csinálni? Ugyan már! Nézzük meg, mondjuk a Robin Hood legújabb átdolgozását. Varázsló, kobold, sok látványos effekt, térhatású hang. Ez kell ma.
-De kérem, akkor nem éltek varázslók, maximum boszorkányok, akiket megégettek.
-Boszorkány, nem rossz. Rendben, semmi varázsló. Legyen boszorkány, aki elbűvöli Hunyadi Mátyást, majd elégetik, és a szelleme rettegésben tartja a magyar sereget, amiért elveszítik a csatát.
-Hunyadi János, a törökverő, a főhős, Hunyadi Mátyás az igazságos, de ő nem szerepel a filmben. Nem, ez kizárt. Pontosan átolvastam az öszszes történelmi feljegyzést, és ilyenről szó sem volt. A magyar csapat azért vesztett, mert az uralkodó belovagolt a janicsárok közé, és ott leterítették, mire a sereg pánikba esett.
-Hmm. Lehet, hogy csak nem akarták leírni a tényeket. Tudja, eltussolták az igazságot. Ez jó. Összeesküvés elmélet. Végig meg volt tervezve az egész. A fő gonosz előre kitervelte az ördögi tervet, majd utána minden nyomot eltüntetett.
-Kizárt. Akkoriban nem lehetett volna ilyet megtenni. Minden szájhagyomány útján terjedt, nem lehetett volna kivitelezni.
-Na jó, hagyjuk. Azért egy fő gonosz kell a műbe, aki néha elenged egy sátáni kacajt.
-Itt nincs gonosz, csak két fél, és egy óriási csata.
-Ez nem jó, a csata túl rövid, a többi meg lapos. És mi a helyzet a főhőssel. Hol a szerelmi szál? Nincs boszorkány, az rendben, de nő kell. Mondjuk, megpróbálom leszerződtetni Britney Spearst. Felöltöztetjük valami átlátszó ruhába, és előad pár számot a legújabb albumáról. Mögé teszünk pár táncoló fiút, vagy mondjuk a Kozsót vokálozni.
-Ez teljesen kizárt. A zenének fel kell idéznie a kor hangulatát.
-Mondták már, hogy nehéz magával dolgozni? Nem lehet ilyen mereven gondolkozni. Azt írja a forgatókönyvében, hogy két apród szoprán hangon énekel, és közben lanton játszanak. Maga pedofil, vagy mi? Maga szerint ki hallgat végig két gyereket, miközben lanton játszanak. Ki játszik manapság lanton? Manapság ilyen zenével nem lehet filmet csinálni. De ha gondolja, betehetünk valami egzotikusabb hangzást. Mondjuk Basment Jaxx. Annak legalább van ritmusa.
Viktor erre már nem tudott mit mondani.
-Na jó - folytatta a producer. - Rendben, a zenére még visszatérünk. Van még itt más is. Hunyadi mellé kell még egy másik figura, egy néger pasi, aki löki a dumát, és oldja a feszültséget. Mint például a Haláli fegyverben, vagy az Ötödik elemben, és még sorolhatnám. Tuti siker.
-De Hunyadinak nem volt néger szolgája. Azt feljegyezték volna.
-Az isten szerelmére, ne legyen már ilyen merev. Ott volt talán, vagy látta Hunyadit harc közben?
-Nem, de elolvastam minden könyvet...
-Ugyan már! Miért, a maga neve szerepel a történelemkönyvekben? Nem. Na látja, akkor maga sem ül most itt. Nem is létezik. Jó, akkor ne legyen néger, bár jól mutatna a vásznon. Legyen inkább egy keleti harcművész. A kung-fu nagymestere. A zárójelenetben is benne lehetne. Hunyadi egy hatalmas kétkezes bárddal lesújt a gaz török hadvezér fejére, de elhibázza. Ekkor a kínai odaugrik, miközben pörög a levegőben, és egyetlen rúgással leteríti. Majd Hunyadi odamegy, megfogja a kezét, és ezt mondja:"Szép rúgás volt, Jackie!".Jackie Chan, azt hiszem, úgyis szabad. Esetleg berakhatnánk egy pár Pokémon figurát is. És a csata után mi történik?
-Hunyadi kénytelen menekülni. A sereg pánikba esik és feloszlik.
-Rendben. Hunyadi arcát befestjük piros-fehér- zöld színűre, mint Mel Gibsonnak a Rettenthetetlenben. Utána pedig Hunyadi elmenekül egy motoron, amit az udvarában élő őrült tudós készített.
-De akkor még nem létezett a piros-fehér-zöld trikolor.Csak a fehér-piros lobogó.És motor sem létezett.
-Miért, a Wild Wild Westben hogy tudtak összerakni egy óriáspókot? Majd a motort egy kicsit bekenjük sárral, és a króm alkatrészeket leszereljük. Teljesen bele fog illeni a XV. századba.
-Azt hiszem, nekem most mennem kell.
-Rendben, akkor a többit megbeszéljük később. Gondolkozzon addig azon, hogy hogyan tudnánk felpörgetni a filmet, mert ez így lapos.
 

Kezdőlap