Kormányrendelet

Rittinger Győző

A 2003/XXXII rendelet második cikkelye alapján a rosszkedvet, mint pillanatnyi hangulati állapotot betiltjuk. A tiltás alól átmeneti felmentést kaphat, aki közjegyző által hitelesített, három példányban benyújtott nyomtatványon ezt kéri, illetve meg tudja indokolni. Felmentésre adhat okot családtag elvesztése, megemlékezésen való részvétel. Nem képezheti azonban felmentés tárgyát valamely, nem hozzátartozó, temetésén való részvétel, a válást megelőző békéltető tárgyalás, kedvesünkkel történő szakítás, illetve munkahelyi elbocsátás. Az elfogadható indokok teljes jegyzéke megtalálható a Népjóléti Közlönyben. A kormányrendelet magával vonja továbbá a következőket.

Köszönések vonatkozásában a továbbiakban tilos, és egyben értelmetlen is a másiknak "Jó reggelt!","Jó napot!", "Jó estét!" kívánni, ugyanis ezekben a köszöntésekben már burkoltan benne rejlik annak lehetősége, hogy az illetőnek esetleg rosszul is telhet az a bizonyos napszaka. Ezek helyett javasoljuk a rövidebb formák használatát, mint például a "Reggelt!", "Napot!", "Estét!" használatát, illetve, a ma már a fiatalok körében amúgy is népszerűbb, absztrakt megszólításokat, mint például a "Csá!", "Csumi!", "Cső!", "Szasz öcsém!" köszöntéseket. Persze amennyiben már megszoktuk a régi köszöntéseinket, és nem állna át nyelvünk egy másikra, az is egy megoldás lehet, ha egyszerűen nem köszönünk.

Mulatozással kapcsolatban is magával von a rendelet pár megkötést. A továbbiakban kerüljük a mulatozó helyeken, a cigányzenészek által játszott dallamra, az "Akácos út, akácos út, ha végig megyek rajtad én…" illetve a "Gyere, Bodri kutyám…" kezdetű nóták, enyhén illuminált hangulatban történő éneklését, tudniillik ezzel tömeges rosszkedvet okozhatunk a környezetünkben található embereknek, illetve szervezetünkben könnycsepp kiválasztását idézhetjük elő, ami a BTK jogszabályai szerint akár 2-8 évi börtönbüntetéssel is járhat. Ezek helyett inkább énekeljünk valamivel könnyebb, vidámabb nótákat, olyan előadóktól, mint Lagzi Lajcsi, Pap Rita vagy a Dupla Kávé.

A rendelet kitér a betegségekre, illetve a betegekre is. Továbbiakban a kórház szót, negatív kicsengése miatt tilos használni, helyette javasoljuk a fehérház megnevezést, hiszen annak idején a vörös lámpás házakat sem hívták dugiszállóknak. A gyógyszer szót a továbbiakban szintén tilos használni, helyette a szer, anyag, cucc megnevezés használandó. Ennek oka szintén a szóban lévő negatív kicsengés, ami arra utal, hogy az illető rossz állapotban is lehet, amiből meg kell gyógyulnia. A beteg szó szintén nem használható a továbbiakban, helyette az "ideiglenesen, meditáció céljából az ágyában tartózkodó" megnevezés helyes. A rendelet életbe lépése után szigorúan tilos tüsszentés esetén "Egészségedre!" válasszal reagálni, mivel ugyanis mindenki jó közérzettel, vidáman éli életét, így a kifejezés teljesen abszurd és groteszk módon hathat a másikra. Általában véve az egészségügy intézményét tíz éven belül teljesen felszámoljuk, ugyanis munkájuk feleslegessé válik, és a költségvetésnek amúgy iszonyatosan nagy terhet jelenet ennek fenntartása. Az orvosokat átképezzük vattacukor készítő kisiparossá, akik a továbbiakban csak és kizárólag rózsaszín vattacukor készítésére kaphatnak iparengedélyt.

A rendelet életbe lépése után a törvény egy év türelmi időt hagy minden állampolgárnak, hogy az éppen folyamatban lévő, szomorúságra okot adó és függőben lévő tevékenységeit elvégezze. Elváljon, megnősüljön vagy kikeseregje magát, megemlékezzen szeretteiről, ellátogasson a temetőbe, bevallja a másiknak, hogy megcsalja, hazudik neki, kettős életet él vagy egyszerűen csak tele van a hócipője az egésszel.