Emlékezet kiesés

Rittinger Győző

-Halló, megmondaná kérem, hogy kivel beszélek?
Meglepve állok, kezemben a telefonnal, miközben éppen igyekezek valahová.
-Hiszen maga hívott, ráadásul mobilon. Tréfál velem?
-Nem, eszem ágában sincs. Nem ismerős a hangom valahonnan?
Most már kezdem azt hinni, hogy egy őrült van a vonal másik végén. Próbálom beazonosítani a hangot, hátha valamelyik haverom tréfálkozik, de nem ismerem a hangot.
-Nézze, éppen sietek valahová, és nem ismerem a hangját sehonnan.
-Kérem, ne tegye le! - folytatja kétségbeesett hangon.
-De ha egyszer nem ismerem.
-Nézze, segítsen rajtam! Az a helyzet, hogy én egy igen elfoglalt üzletember vagyok, és minden szükséges adatomat a telefonomban tartottam. Tudja, hogy van ez. Az egyik tárgyalásról ki, a másikra be, az ember azt se tudja, hogy fiú-e vagy lány. Kénytelen vagyok mindent felírni, az én szakmámban egy elfelejtett szó egy vagyonba kerülhet.
-Ezt értem, de miben tudnék én a segítségére lenni?
-Várjon, mindjárt a lényegre térek. Ma reggel, ahogy elindultam, kétségbeesve tapasztaltam, hogy a telefonom memóriája majdnem teljesen törlődött. Elvittem a szervizbe is, hogy kezdjenek vele valamit, de nem tudtak mit tenni, azt mondták, hogy végleg elvesztek az adatok.
-Sajnálom, de még mindig nem értem, hogy mit akar tőlem.
-Elnézést, ha feltartom, de az életemről van szó. Most, hogy minden adatom elveszett, fogalmam sincs, hogy ki vagyok. Mindenem abban a telefonban volt. Azért hívtam ezt a számot, mert ez benne maradt a telefonomba, és azt gondoltam, hogy maga talán tudja, hogy ki vagyok, hogy hívnak és hol lakom. Segítsen, kérem!
-De hát ez mégis csak abszurd. Ezt nem hiszem el, hát a nevét már csak megjegyzi az ember.
-Azt maga csak gondolja. Akkor, amikor az ember több országban röpköd, és mindig máshogy szólítják, akkor már nem ilyen egyszerű a helyzet. Mit gondol, Japánban ki tudják mondani, hogy Kovács? Pedig ez még egy egyszerű név. Egy pár évig még csak-csak odafigyel az ember, hogy a sarki italboltban ne úgy mutatkozzon be, hogy Paul Simon, és az amerikai partnereknek meg úgy, hogy Simon Pali, de azt nem lehet a végtelenségig csinálni.
-Igen, ebben van valami, de higgye el, hogy fogalmam sincs, hogy ki maga.
-Akkor mindennek vége, ez a szám volt az utolsó, ami még megmaradt a telefonomban, de úgy látszik hiába.
Hirtelen megsajnáltam az embert. Nem mehettem csak úgy el egy embertársam tragédiája mellett.
-Várjon, azt hiszem, hogy most beugrott valami. Azért nem elsőre, mert csak egyszer találkoztunk egy étteremben, ahol éppen a legújabb, sikeresen nyélbeütött üzletét ünnepelte. Emlékszem, hogy azt mondta, hogy nincs felesége, de nagyon boldog így is, mert mindenki szereti, és most, hogy tető alá hozta azt az üzletet, már van elég pénze, hogy megéljen élete végéig. Emlékszem, azt mondta, hogy vidéken fog letelepedi, egy csendes kis faluban, ahol vesz egy kis házat, mert már elege van ebből a kíméletlen hajszából.
A vonal másik végén egy megnyugtató sóhaj hallatszott.
-Ez fantasztikus! Köszönöm, nagyon sokat segített. Örökké hálás leszek magának.
-Nincs mit, én örülök, hogy segíthettem.