Tiberius


Espressivo

(Vivaldi - Es-Dur Concerto)

Allegro assai
Csend. Majd szó. Hegedű csikorgó, sikoltó hangja. Méh zümmögés, álmaink zúduló, csobogó, véget nem érő csermelye. Szikra, mely életre kelti a tűz szunnyadó lelkét, s táplálja az izzó lángot. Láng, mely lelkünkbe markol, érzéseinkbe mar, emlékeket porlaszt el, majd tova száll. S mint lágy felhőből az eső, könnycseppekként hull az éltető avarra.

Andante
Fa, melynek erős gyökereit az illatos humusz rejti, védi. S virágot hajtat véle az áldott víz, s gyümölcsöt gyümölcsét milliárdnyi gyémántfényű napsugár melengeti, átdöfve annak húsát, ízt adva a rideg anyagnak, pecsétként ivódva bele a fának édes gyermekébe.

Presto
Szárnyaló madarak, hasítva ezer égen át. Kiket rettent száz meg száz villám, vihar. S ha olykor földre hullva is, mint hitvány férgei e földnek, mégis mindig újjáéledve, hamvaiból feltámadó Főnixmadárként feszítik neki szárnyaikat a levegő csalfa hullámzásának. S néznek a napnak fényes arcába tengerkék égen át. Keresik az újat, harcolnak értelmetlenül a természet vad akarata ellen, s mégis repülnek a vég kitárt karjaiba, mert ők tudják, hogy az élet ez és nem több.


Kezdőlap